Tento problém byste neměli ignorovat, ale naopak měli byste jednat rychle. Pokud v chladničce trvale dochází k hromadění vody, může to vážně ovlivnit fungování vašeho zařízení a zvýšit náklady na elektrickou energii. (Téměř)ve všech případech příčiny zvýšené kondenzace v chladničce jsou následující:
● zanesený odtok
● staré nebo rozbité těsnění dveří
● příliš časté otevírání lednice
● skladování horkých potravin
V některých výjimečných případech jsou příčiny jinde. Pouze pokud můžete skutečně vyloučit všechny výše uvedené příčiny, měli byste se poradit s technikem.
Vypouštěcí otvor
Obvykle se nahromaděná voda na odtoku, který se obvykle nachází ve středu konce žlabu, odvede do sběrné nádoby. Zde je voda ohřátá chladící aktivitou kompresoru a odpařena. Pokud je odtok zanesený, voda se shromažďuje do kaluži a zamrzne. Led izoluje, takže chlazení kompresoru nefunguje správně, a proto se využívá více energie pro udržení chladničky při stejné úrovni.
● Chcete-li vyčistit vypouštěcí otvor, potřebujete pouze bavlněný tampon, čističku trubek nebo párátko.
● S tím jemně oškrábete špínu z díry. Dávejte pozor, abyste nezatlačili nečistotu dále do otvoru. Pokud k tomu dojde, můžete ji odstranit slámou.
● Pokud je vypouštěcí otvor zanesený plísní, měli byste zařízení okamžitě důkladně vyčistit, tj. odmrazit, vyčistit potraviny a důkladně vyčistit všechny prvky, v případě potřeby čistícími prostředky. Pokud se bakterie plísní dostanou na potraviny, může to mít vážné zdravotní důsledky.
Voda v lednici v důsledku poškození těsnění
U starších modelů může být za vodu odpovědné vadné těsnění. Zkontrolujte to nejlépe ve tmě:
● Počkejte, až bude venku tma
● Vypněte světlo v kuchyni
● Vložte baterku do lednice a zavřete dveře
Pokud dveřmi projde i trochu světla, těsnění dveří je poškozeno a musíte je vyměnit. Ale to není drahé a můžete si opravu snadno provést sami.
Nesprávné používání
Příliš častým otevíráním dveří a příliš dlouhým otevíráním vniká dovnitř teplejší vnější vzduch, v důsledku toho se uvnitř usadí voda. Proto chladničku otevřete pouze na tak dlouho a tak často, jak je to nutné. Také instruujte své rodinné příslušníky, aby učinili totéž.
Příliš horké jídlo
Někdy skončí v ledničce i horké jídlo. Ale: pára vytváří více kondenzace a vytváří malé kaluže. Proto nechte všechny potraviny, které vložíte do chladničky, vychladnout alespoň na pokojovou teplotu.
Kromě toho může být příčinou neustálé nastavování termostatu. Vodní námraza opakovaně roztaje se a teče po zadní stěně.