Running sushi – gastronomický zážitek


Mezi nejoblíbenější trendy v interaktivní gastronomii patří running sushi. V running sushi jde především o způsob samotného servírování, které je zcela odlišné od tradičních způsobů servírování jídla v restauraci.  Running sushi využívá k servírování pohyblivé pásy, které servírují jídlo přímo ke stolu hosta. Host si sám vybírá z široké nabídky pokrmů ty, které touží ochutnat nebo které mu chutnají nejvíce. Tento způsob výběru jídla dodává hostům pocit flexibility a svobody.

sushi

Obvykle funguje running sushi tak, že si host zaplatí jednotnou částku, za kterou může určený čas, obvykle 1–2 hodiny neomezeně hodovat. Platí se zvlášť pouze nápoje.

Historie tohoto způsobu servírování pokrmů sahá až do Japonska v 50. letech 20. století. Tehdy se Japonci poprvé začali zabývat myšlenkou na zrychlení procesu servírování sushi a využití automatizovaných procesů. Koncept se postupně rozšiřoval do celého Japonska, a nakonec do celého světa.

Jaké pokrmy můžete v dnešní době v rámci running sushi nejčastěji ochutnat?

Maki

Maki jsou rolky sushi ze základních surovin. Obsahují rýži a něco navíc, jako losos, tuňák, krabí tyčinky, zelenina či avokádo. To vše je zabaleno do mořské řasy nori.

Nigiri

Jedny z nejoblíbenějších kousků sushi. Jedná se v podstatě jen o rýži, které je pokryta tenkými plátky čerstvé syrové ryby.

sushi

Sashimi

Sashimi jsou plátky syrové ryby, tentokrát bez rýže nebo řasy. Obvykle jsou dochucovány různými zálivkami.

Nudle

Setkat se tu můžete také s udon nebo soba nudlemi, ochucenámi sojovými omáčkami, často doplněné o zeleninu nebo různé druhy masa.

Tempura

Tempura jsou smažené kousky ryby, masa nebo mořských plodů ve speciálním těstíčku.

Proč má tedy running sushi tolik příznivců? Sushi a asijská kuchyně obecně má mnoho fanoušků. Tady mají hosté ochutnat spoustu variací asijských pokrmů. Samozřejmě je přitahuje také interaktivní koncept servírování jídla. A v neposlední řadě to, že za jednotnou částku mohou sníst tolik, kolik sami chtějí